ТОПЛИЧКИ УСТАНАК

          Топлички устанак је био у периоду од 21.фебруара до 25.марта 1917.године. То је био једини устанак у некој окупираној држави против непријатеља током Првог светског рата.

После повлачења српске војске 1915.године непријатељ је окупирао Србију. Почетком новембра1915.године Аустроугарска и Бугарска поделиле су територију Србије. Граница између окупационих зона ишла је долином Велике Мораве. Територије западно од Мораве припале су Аустроугарској окупационој зони. Области источно од Мораве биле су у бугарској окупационој зони.

За време окупације, док је српска војска била на опоравку, ван домовине, али и у току Церске и Колубарске битке, Аусто-Угарска и Бугарска вршиле су бројна злодела над српским страновништвом.

Положај цивила био је нарочито тежак у бугарској окупационој зони. Почетком 1917.године Бугари су увели мобилизацију српских мушкараца за њихову војску. То је био непосредни повод за почетак Топличког устанка. Устанак је припреман и раније. План је био да се војно способно становништво које се није повукло из земље укључи у војне акције против Бугара. Њих су требали да предводе и организују искусни војници и комите из ранијих ратова.Предвиђено је да устанак буде у координацији са војним дејствима на солунском фронту и да се тако непријатељу зада пораз.

 

Топлички устанак су предводили Коста Војиновић и Коста Миловановић Пећанац. Избио је у долини реке Толице (Прокупље) 21.фебруара 1917.године. После почетног успеха устаника,бугарска војска је добила војну помоћ од Аустроугара и угушила устанак. Осим тога, разлог неуспеха устанка је што је био преурањен а није у том тренутку дошло до пробоја солунског фронта. Иако није успео Топлички устанак је веома значајан и био једини устанак у некој окупираној држави током целог Првог светског рата