Међународни дан жена

8mart           Међународни дан жена обележава се 8. марта као успомена на протест радница текстилне индустрије у Њујорку 1857.године.

У XIX и почетком XX века положај жена био је веома тежак. Оне су отпочеле политичку борбу за изједначавање у правима са мушкарцима. Тражиле су скраћивање радног времена,побољшање услова рада у фабрикама. У том циљу организовани су јавни протести жена. Прве јавне демонстрације жена запослених у текстилној индустрији одржане су у Њујорку 8.марта 1857.године и биле су угушене од стране полиције.

Међународни дан жена је установљен на Првој међународној женској конференцији у Копенхагену 1910.године у организацији Социјалистичке интернационале,а на предлог немачке политичарке и борца за људска права Кларе Цеткин. Годину дана касније, 8.март 1911. године, дошло је до пожара у текстилној фабрици „Triangle Shirtwaist“ у Њујорку у коме је погинуло више од 140 жена које су тамо радиле.

 

Празник се у почетку обележавао у појединим земљама. Тек после Другог светског рата положај жена се знатно поправио,али се празник и даље није свуда обележавао.

Дан жена је Организација Уједињених Нација установила за међународни празник 1975.године и од тада се он редовно прославља.