ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

pobeda19452014              У Европи се сваке године деветог маја обележава дан победе у Другом светском рату. То је успомена на 9.мај 1945. године када је ступио на снагу акт о безусловној капитулацији фашистичке Немачке, чиме је окончан Други светски рат у Европи.

Други светски рат представља највећи и најразорнији оружани сукоб у досадашњој историји човечанства. Трајао је шест година. Вођен је између сила осовина, које су чинили Немачка, Италија, Јапан и њихови савезници, на једној страни и Антифашистичке коалиције, коју су чинили Француска, Енглеска, САД ,Совјетски Савез и њихови савезници ,на другој страни.

Немачка на челу са Хитлером покушала је оружаним сукобом да створи треће Немачко царство, у чему су јој се супротставиле такозване земље грађанске демократије (Француска, Енглеска, САД, Совјетски Савез). Тако је отпочео Други светски рат који је трајао од 1939. до 1945. године. У њему је учествовало преко 50 држава а погинуло је неколико десетина милиона људи.

Немачка и њени савезници освојили су Пољску, Данску, Норвешку, земље Бенелукса, Француску, Мађарску, Румунију, Бугарску, Грчку, Југославију и земље северне Африке. Прекретница у Другом светском рату наступила је 1943. године кад је Немачка, најпре, доживела пораз код Стаљинграда, а онда је остала усамљена јер је септембра исте године Италија капитулирала.У наредне две године уследила је офанзива западних и источних савезника који су се крајем априла 1945.године срели на реци Елби, а касније освојили Берлин.

Затим је 8. маја 1945. године потписан акт о безусловној капитулацији Немачке који је ступио на снагу 9. маја када је и завршен рат у Европи. Тако су демократске земље успеле да се супротставе фашизму, да га победе и да спрече његово даље ширење.