ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ

zastava-srbije-srp            Дан државности Републике Србије обележава се 15.фебруара, на верски празник Сретење, као успомена на два значајна историјска догађаја код Срба. Први је почетак Првог српског устанка, а други је доношење Сретењског устава.

Први српски устанак је почео на Сретење 14.фебруара 1804.године (данас се Сретење обележава 15.фебруара јер је сада разлика између старог-јулијанског и новог-грегоријанског календара 13 дана, а у XIX веку је разлика била 12 дана). Тада су се виђенији људи Србије окупили у Орашцу и одлучили да подигну буну на дахије која је прерасла у устанак против Турака. За вођу устанка је изабран Ђорђе Петровић-Карађорђе. Устанак је трајао до 1813.године када су га Турци угушили. Иако није успео Први српски устанак је значајан јер је означио почетак борбе српског народа за ослобађање од Турака и стварање независне државе.

На Сретење 1835.године донет је први устав Србије познат као Сретењски.  То је био један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава тог доба.Његов аутор је био Димитрије Давидовић,српски политичар, дипломата, новинар и публициста.