КОСОВСКИ БОЈ – 635 ГОДИШЊИЦА

           Ове  године се навршава 635 годинa од косовског боја.Косовски бој се сматра једним од значајнијих догађаја у српској историји.

На Видовдан,  28.јуна 1389.  дошло је до сукоба  српске  и  турске  војске  на  Косову.Српска војска је била окупљена око кнеза Лазара Хребељановића, док је турску војску предводио султан Мурат. У сукобу су погинула оба владара. Најпре је страдао султан Мурат кога је убио српски  витез Милош Обилић,а касније су Турци заробили кнеза Лазара и убили га.

О исходу косовског боја постоје различити подаци. Неки говоре о српској победи,неки о турској победи а неки кажу да је исход битке био нерешен. Међутим, како је после боја Србија признала вазалне обавезе према Турској  сматра се да је у косовском боју Србија изгубила.

О самом косовском боју постоји и легенда коју је српски народ створио током вековног ропства под Турцима. Кроз  легенду се говори о дешавањима пре (ухођење турске војске,кнежева вечера…), за време (бој,смрт  султана Мурата,смрт кнеза Лазара, косовка девојка…)  и  после боја (смрт војводе Пријезде…).