Годишњица почетка Другог светског рата

ww2              На данашњи дан обележава годиишњица почетка Другог светског рата. Рат је почео 1.септембра 1939.године нападом Немачке на Пољску а завршен је  2.септембра 1945.године када је Јапан потписао безусловну капитулацију.

Други светски рат представља највећи и најразорнији оружани сукоб у досадашњој историји човечанства. Трајао је шест година. Вођен је између сила осовина, које су чинили Немачка, Италија, Јапан и њихови савезници, на једној страни и Антифашистичке коалиције, коју су чинили Француска, Енглеска, САД ,Совјетски Савез и њихови савезници ,на другој страни.

Немачка на челу са Хитлером покушала је оружаним сукобом да створи треће Немачко царство, у чему су јој се супротставиле такозване земље грађанске демократије (Француска, Енглеска, САД, Совјетски Савез). Тако је отпочео Други светски рат који је трајао од 1939. до 1945. године. У њему је учествовало преко 50 држава а погинуло је неколико десетина милиона људи.

Немачка и њени савезници освојили су Пољску, Данску, Норвешку, земље Бенелукса, Француску, Мађарску, Румунију, Бугарску, Грчку, Југославију и земље северне Африке. Прекретница у Другом светском рату наступила је 1943. године кад је Немачка, најпре, доживела пораз код Стаљинграда, а онда је остала усамљена јер је септембра исте године Италија капитулирала.У наредне две године уследила је офанзива западних и источних савезника који су се крајем априла 1945.године срели на реци Елби, а касније освојили Берлин.Затим је 8. маја 1945. године потписан акт о безусловној капитулацији Немачке који је ступио на снагу 9. маја када је и завршен рат у Европи.

Међутим, то није био крај Другог светског рата. Борбе су настављене на Далеком истоку између Јапана и САД-а. Америка је у циљу притиска на Јапан бацила две атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки,августа1945.године,после чега је дошло до примирја. Влада Јапана је 2.септембра потписала акт о безусловној капитулацији,на америчком војном броду „Мисури“, чиме је завршен Други светски рат.

Тако су демократске земље успеле да се супротставе фашизму, да га победе и да спрече његово даље ширење.