ГОДИШЊИЦА ПРОБОЈА СОЛУНСКОГ ФРОНТА

srpska-vojska-solunski-front           Петнаестог септембра обележава се годишњица пробоја Солунског фронта као успомена на 15.септембар 1918.године када је после дугогодишњих борби заједничком акцијом српске војске и војске земаља Антанте фронт пробијен.

Солунски фронт је формиран после неуспеле Дарданелске операције крајем 1915.и почетком 1916.године. Простирао се од албанске обале до реке Струме. Ту су се налазиле британске, француске, грчке а од јесени 1916.године и српске трупе. После борби на Кајмакчалану фронт се стабилизовао и до друге половине 1918. године није било већих борби.

Почектком 1918.године Антанта је одлучила да крајем августа и почетком септембра крене у офанзиву на свим фронтовима (западни и солунски –источни не постоји после изласка Русије из рата). Командант Антанте на солунском фронту био је генерал Франш д~Епере, а његов заменик регент Александар Карађорђевић.

После артиљеријске припреме која је трајала дан и ноћ, 15.септембра отпочео је пробој Солунског фронта. Током пробоја предњачила је српска војска. Српски војници су се сада, после три године изгнанства, нашли у својој држави. Желели су да ослободе све крајеве. Има сведочанстава да је српска пешадија силовито напредовала да их чак ни француска коњица није могла пратити.

До 1.новембра 1918.године,када су српске јединице ушле у Београд, територија Србије била је ослобођена. Тиме је завршен Први светски рат у Србији.

Пробој солунског фронта је довео до капитулације Бугарске 29.септембра, Турске 30.октобра , Аустроугрске 3.новембра и Немачке 11.новембра 1918.године , што је био и крај светског рата.

 

linija-fronta