САВИНДАН-школска слава

sava       Савиндан– школска слава обележава се 27. јануара, као успомена на 27.јануар 1236.године када је умро Свети Сава.

Свети Сава (Растко Немањић-световно име) ,најмлађи син великог жупана Стефана Немање, рођен је око 1174.године.Од детињства је припреман за владарски положај,али после двогодишње владавине Захумљем отишао је на Свету Гору где се замонашио у руском манастиру Свети Пантелејмон.Његовом заслугом српска црква је постала самостална 1219.године у рангу архиепископије, а Сава је постао први српски архиепископ..

Архиепископ Сава је значајан као зачетник,организатор и први посланик српске писмености и књижевности. Свој књижевни рад кога чине црквени канони,преводи,биографије,литургијска поезија,повеље и писма, започео је на Светој Гори. Своје најзначајније дело, којим уређује унутрашњи живот српске православне цркве,написао је 1219.године у манастиру Филокалу код Солуна. То је “Номоканон” или “Крмчија” који представља зборник црквених канона и световних прописа.

Сава се сматра и утемељивачем српске медицине. Са својим ученицима је у Хиландару, а касније и у Студеници организовао превођење медицинских дела и основао је прву болницу у Студеници.

Сава је као архиепископ настојао да обезбеди чистоту вере и да друштвени живот прожме хришћанским нормама и начелима. Стога је два пута ишао да посети свети гроб у Јерусалиму. Враћајући се са другог путовања због хладноће и исцрпљености разболео се и умро у Трнову 1236.године. Како је његово дело имало велики утицај на учвршћивање хришћанства код Срба још његови савременици су га славили као “просветитеља српске земље”, а после смрти је проглашен за свеца и заштитника српских владара.

Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године,и прослављао се у школама све до 1945. године,када је укинуто прослављање. После скоро пола века поново је 1991. године почело обележавање Савиндана у школама.