АПРИЛСКИ РАТ

          Априлски рат је трајао од 6. до 17. априла 1941.године. Вођен је између Краљевине Југославије и фашистичке Немачке са њеним савезницима. Њиме је отпочео Други светски рат у Југославији.

Априлском рату је претходило потписивање Протокола о приступању Југославије Тројном пакту 25.марта 1941. и државни удар 27.марта 1941. којим је извршена промена власти у земљи. Иако је нова влада генерала Душана Симовића изјавила да прихвата све претходно потписане уговоре збачене владе, Хитлер је сматрао да је овом променом власти у Југославији збачен Тројни пакт.Због тога је одлучио да војно казни Југославију.

Напад Немачке и њених савезника на Југославију и Грчку, под шифром „Марита“ почео је без објаве рата 6.априла 1941.године. Тада су бомбардовани већи градови,углавном на подручју Србије. Отпочео је и копнени напад из правца Аустрије, Мађарске и Бугарске. Војска Краљевине Југославије није била спремна за рат. Део војника и официра, превасходно са подручја Хрватске,дезертирао је. Непријатељска војска била је бројнија и боље наоружана. Све је то утицало да Немачка брзо напредује и освоји Југославију. Већ 10.априла Немци су били у Загребу, а 12.априла ушли су у Београд.

У таквим околностима краљ Петар II Карађорђевић и влада донели су одлуку да напусте земљу да би избегли заробљеништво, а војска је овлашћена да преговара са Немцима о примирју. Хитлер није пристајао ни на какве преговоре, па је у име војске Краљевине Југославије, генерал Данило  Калафатовић потписао капитулацију. Услови капитулације били су тешки. Војници и официри постали су ратни заробљеници и одведени су у логоре, а територија Југославије је подељена између Немачке и њених савезника.