АЛБАНСКА ГОЛГОТА

Албанска споменица

             Током новембра и децембра 1915.године ,због немогућности да се супротстави вишеструко бројнијем непријатељу, српска војска се повлачила преко северне Албаније према Грчкој. Тај догађај је познат као албанска голгота.

Тројна офанзива (Аустроугарска, Немачка,Бугарска) октобра 1915.године на Србију је била успешна.   Крајем новембра почело је повлачење српске војске, владе, посланика,дела цивила из Србије. Један део је ишао преко Косова, Метохије и северне Албаније, а други део је ишао преко Црне Горе.Велики број људи је страдао од глади,хладноће али и напада албанских комита који нису признавали Есад пашу Топтанија ,премијера Албаније, са којим је српска влада имала споразум о повлачењу. Крајем децембра 1915.године колона која се повлачила стигла је до Скадра, Драча и Валоне. У њој је било током повлачења око 54 000 људи. Они који су преживели постали су носиоци посебног одликовања Албанска споменица.

 

На јадранској обали у Албанији спојиле су се српске јединице које су се повлачиле преко северне Албаније и Црне Горе. Међутим, то није био крај мукама српске војске. Због противљења Италије изостали су бродови за превоз српске војске у Грчку. Тек после условљавања руског цара да ће Русија изаћи из рата уколико се не помогне српској војсци почела је евакуација из Валоне.

Српска војска је пребачена на грчка острва Крф и Видо (135 000 људи) и у Туниску луку Бизерту (10 000 људи). Претпоставља се да је од почетка повлачења живот изгубило око 72 000 људи. Опоравак војске ишао је споро. Дошло је до епидемије тифуса од чега је страдао велики број људи. Како више није било места за сахрањивање на острву, због каменитог терена, њихова тела су бацана у море .Тако је око 5 400 људи сахрањено у такозваној „плавој гробници“.