Херојска одбрана Београда

Odbrana_Beograda_1915              Октобра 1915.године била је такозвана „херојска одбрана Београда“ у Првом светском рату.После тродневних борби аустроугарска и немачка војска поразила је браниоце и освојила Београд.

Победе српске војске 1914.године на Церу и Колубари биле су веома значајне. Међутим, било је јасно да то неће бити крај борби. После пораза на Колубари за команданта аустроугарске балканске армије долази немачки фелдмаршал Август фон Макензен и та армија бива попуњена и немачким војницима.

Напад аутроугарске балканске и немачке 11.армије почео је 6.октобра 1915.године. Око 500 000 војника напало је Србију. Српска војска није могла да прихвати борбу јер је непријатељ био надмоћнији и у људству и у опреми. Да не би пали у ропство и капитулирали ,Српска врховна команда и влада доносе одлуку да се повуку ка Грчкој и тамо сачекају помоћ Антанте јер је већ био отворен солунски фронт после неуспеле Дарданелске операције.

Београд је био први на удару непријатеља. Престоницу Србије је бранило неколико војних једиица. Нејвећи терет борби поднео је други батаљон десетог кадровског пука којим је командовао мајор Драгутин Гавриловић. Он је остао упамћен по говору који је одржао својим војницима уочи одлучујућег сукоба.

Јунаци! Тачно у 15 часова непријатељ се има разбити вашим силним јуришом, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао. Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате више, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!

Српски војници су успели да се супротставе непријатељу, али не и да одбране Београд. Деветог октобра 1915.године Аустроугари и Немци су освојили Београд и држали га под окупацијом до 1.новембра 1918.године када га је српска војска ослободила.