Дан ослобођења Свилајнца у Другом светском рату

Svilajnac-grb-bivsi-2002        Осмог октобра 1944.године територија општине Свилајнац ослобођена је од Немачке окупације у Другом светском рату.

У периоду од 6. до 17. априла 1941.године у Југославији се водио рат против Немаца и њихових савезника. Југославија је освојена за непуних 11 дана и подељена између Немачке и њених савезника.

У то време у Поморављу и Ресави борио се 18.пешадијски пук који није могао да пружи већи отпор,али је успорио напредовање непријатеља.

Немци су у Свилајнац ушли 17.априла 1941.године из правца Јагодина-ВеликиПоповић. Ресавска среска управа са седиштем у Свилајнцу прихватила је немачка упутства за рад и наставила је као нова власт посао у старом саставу. Срез Ресавски је по устројству Немачке команде за Србију, припао војном подручју Велика Плана, затим је био у саставу немачке позадинске команде за снабдевање са седиштем у Јагодини. Од децембра 1942. године Немци долазе у Свилајнац и ту имају своје седиште. У наредном периоду територија општине Свилајнац била је под немачком управом.

Свилајнац је ослобођен 8.октобра 1944. када су оклопне јединице Пете самосталне гардијске моторизоване стрељачке дивизије под командом пуковника Завјалова ушле у насеље из правца Жабара, а делови 57. Совјетске армије ушле су из правца Петровца .

 

most Sv